Friday, February 20, 2009

Mukyaaa~!!

Post kali ni nak promote lagu ending anime Nodame Cantabile. Best gler wei wa taip sama lu~ sampai x bosan aku ulang lagu ni banyak kali. Tapi dekat sini aku nak letak yg orchestra version nye sempena dgn tema cite Nodame Cantabile ni yg mana pasal orchestra. Lagu ending nye dinyanyi oleh Crystal Kay penyanyi perempuan Jepun yg berkacukan.....Hawaii kot (tibai je). Lagu ni berujudul "Konna ni Chikaku De". So, let's hear it.


Konna ni chikaku de (orchestra version) - Crystal Kay

Gyaaaabon~!!

hehe~ XD tengah2 final exam pun aku masih sempat lagi layan anime Nodame Cantabile ni.. sape suruh tayang kat animax an.. alah, tapi cite tu tayang 1/2 jam je.. so tu kira break time aku ah tu.. XD

ni, aku nak promote pasal Nodame Cantabile.. NC ni ada versi anime & drama diadaptasi drpd manga yg direka oleh Tomoko Ninomiya.
Majoriti ramai yg x berminat utk baca apatah lagi tengok nye kerana lukisannya yg agak tidak menarik perhatian org utk dibaca @ ditengok. Tapi dalam ini aku nak bantahnye. Janganlah jadikan lukisan tu sebagai penghalang wei. Tengok dulu jalan citenye camne baru ah pastu nak pertikaikan lukisan. Jalan cite NC ni best n lawak gler tahap gaban! Aku jamin bila korang tengok cite ni nanti memang x kan sesekali x gelak langsung. Sure ada punya. Memang watak2 nye byk yg gler2 n sengal2 terutama sekali si Nodame tu tapi yg tulah membuatkan cite tu jadi lawak gler tahap gaban tau x! So, ni aku letakkan plot cite Nodame Cantabile ni utk tahu serba sedikit cite ni pasal pe. Then cite nye anda saksikanlah sendiri. Tengok jangan x tengok. Kalau boleh tengok anime & drama nye sekali.



Plot:

Megumi Noda, or "Nodame," is a piano student at the Momogaoka College of Music in Japan. An extremely talented pianist who wants to be a kindergarten teacher, she prefers playing by ear rather than reading the music score. Nodame is messy and disorganized, taking baths several days apart and rarely cleaning her apartment, and loves to eat, sometimes stealing her friend's lunchbox when it is filled with delicacies. Shinichi Chiaki is Momogaoka's top student. Born into a musical family, he is a talented pianist and violinist who wants instead to become a conductor. An arrogant, multi-lingual perfectionist who lived abroad as a young boy in the music capitals of the world (including Prague), Chiaki is trapped in Japan by his phobia of flying.

Nodame and Chiaki happen to be next door neighbours. They meet when a drunk Chiaki falls asleep at Nodame's doorstep. Afterwards, they happen to have the same piano teacher. Nodame quickly falls in love and soon starts claiming they are married, but while Chiaki is initially struck by her cantabile (song-like) playing style, it takes him much longer to appreciate Nodame's unusual qualities. Their relationship causes them both to develop and grow, as they both support and compete with each other.[5][6] Along the way, they make friends with fellow students such as Ryutaro Mine (violin) and Masumi Okuyama (timpani), and teachers like the famous conductor Franz von Stresemann and piano teacher Kouzou Etoh guide them. Later on, Chiaki creates an amateur orchestra (called the Rising Stars (R☆S) Orchestra) with violinist Kiyora Miki, oboe player Yasunori Kuroki and cello player Kikuchi Toru... which allows him to develop his conducting skills. Chiaki pushes Nodame to evolve in her piano skills and enter a piano competition. Opportunities open up as both begin taking risks, stretching themselves far more than they ever thought possible.

After graduation, Nodame succeeds in curing Chiaki from his fear of planes and they both move to Paris where Nodame will continue her piano studies at a conservatory while Chiaki starts a professional career as a conductor. In Europe, they encounter new friends and rivals, as well as keep in touch with their friends from Japan.

[dipetik drpd wikipedia]


some scenes in NC anime


Nodame Cantabile in anime version


Nodame Cantabile in drama version


some scenes in NC drama

Saturday, February 07, 2009

1st time rasa puas yg teramat!

pergh, 1st time wei rasa puas yg teramat antara sume presentation yg pernah aku buat.. Semalam ada presentation multimedia mengenai storyboard.. Ini sebenarnye projek sem1 multimedia kitaorang ah yakni kena buat storyboard.. Pergh, bunyi macam best je tapi nak perah otak tu memang payah.. Dah ah lecturer kitaorang nak yg idea originality and watak pun original gak xmo ciplak2 (contoh macam pinjam watak feymes M'sia sekarang ni yakni Upin & Ipin ke).. Ok, kumpulan aku buat pasal tajuk "Because of You, SMS".. Idea cite ni diberi oleh Dora. Aku lak offer diri n memang nak job melukis [saje je ngada2 nak amik job ni even dah tau xdelah reti mana pun melukis ni].. Pastu, pd Sabtu minggu lepas aku,Zqah n Wed pergi ah lepak kat cafe Nu'In.. Bestnye derang leh surf internet dekat situ.. Jeles aku.. Mana x nye sebab aku kena siapkan melukis storyboard tulah.. Agak serabut gak aku time tu.. Yelah mana x nye dah ah lusanye kena hantar so dalam kepala otak time tu asyik dok fikir sempat aku aku siapkan lukis hari ni (Sabtu) gak ah?? And then guess what, aku rasa lega yg teramat n happy ah sebab ada org sudi membantu aku.. Weeee~ ^^ X sangka lak tu Wed nak offer diri utk lukis soryboard aku ni.. Memang aku terharu x terhingga ah n appreciate yg teramat woo~ Sannkyu so much dude~ Xtau nak kata apa dah.. Tapi tulah, aku ni jenis yg x berapa suka sgt hutang budi ni.. Aisyeh.. Tapi nasib baik ah dah byr hutang 2.. Heh.. Eh, sebenarnye nak cite pasal hari presentation 2 tapi dah terlebih cite lak.. Xpelah..

Ok2, back to the topic.. Semalam an, aku nye presentation berjaya buatkan lecturer n 1 kelas sume kagum woo~ aku bukan nak bangga diri tapi dah memang kenyataan nak buat macam mana.. Lagipun ni 1st time aku berjaya buat sorang pun xde yg ngantuk n bosan tgk presentation ni. Kalo x selama ni ada je yg ngantuk x beri fokus bila time sama ada aku solo ataupun berkumpulan tgh present.. Lepas je member aku si Dora 2 hbs present dia nye part aku lak nye part present.. Masa tu lecturer dah tanya nape nak present storyboard lagi walhal dah explain pasal flow chart nye dah.. Untuk pengetahuan anda flow chart ni adalah rangka untuk storyboard.. Senang cite rangka untuk buat jalan cite ah pastu dgn storyboard lak kita leh buat cite 2 lagi senang difahami sebab dah lukis jalan cite 2 macam mana.. Then lepas 2 aku beritau lecturer yg beri masa untuk aku present nye n yg part aku ni bukan nak explain pasal cite tu tapi pasal storyboard nye.. Aku explain ah yg scene ni guna lagu pe then effect pe n so on.. Dari situ lecturer dah mula tertarik n nak tgk lebih lanjut sebab aku beritau yg aku ada buat video based on the storyboard kitaorang 2.. Then pas dah hbs aku explainnye aku pun tunjuk ah video buatan aku SENDIRI tu [kena capital letter sebab video tu aku buat seorang diri je tau bukan dgn sesiapa pun].. So,itulah sebabnye lecturer n 1 kelas kagum dgn presentation kitaorang.. Heh,kira aku jadi hero ah dlm group aku.. Kalo aku x buat video 2 for sure sume pun rasa ngantuk n buat keje sendiri + x beri tumpuan time kitaorang present.. Dan lagi 1 yg paling penting sekali, insya Allah group aku nanti lecturer bagi extra mark wei~~~ Syukur Alhamdulillah.. yossha!! Nak tau pe lecturer komen pas kitaorang habis present tu, beliau kata "Wow! This group was excellent" , "You are have more affort to do this..." lebih kurang macam tu ah komennya.. Tapi beliau beri komen yg berbentuk pujian ah pd group kitaorang.. Beliau sendiri x sangka yg kitaorang buat lebih jauh @ lebih dr apa yg beliau mahukan.. Mana x kagum lecturer aku 2.. Siap pastu beliau beritahu lagi dekat 1 kelas yg inilah apa yg lecturer nak yakni buat sesuatu yg lecturer sendiri x sangka yg pelajar nye buat lebih drpd apa yg lecturer nak.. Memang aku rasa puas n gembira x terhingga ah time tu.. Sampai payah giler nak sorok nye.. Tapi nasib baik aku masih dpt kawal muka lagi, hanya beri senyuman je ah.. Heh.. Sememang nye aku ni tensai.. Atashi wa tensai desu! Nyahahaha~~!! Lecturer siap minta soft copy drpd aku lagi tu~ Tapi alangkah malang nye nasib aku lepas copykan aku nye video dan power point slideshow tu di-copykan ke dalam pendrive beliau, penutup pendri ve tu hilang~~~ TT_TT terus hilang perasaan happy + satisfied tu.. Spoil betul ah.. Rasa serba salah aku masih x hilang2 sampai sekarang.. Gomen ne madam~ m(_ _)m hontou ni gomen! Aku bukannye sengaja.. Tapi pelik tau sebab aku ingt lagi pas aku buka tu aku letak atas meja.. Tup2 bila nak beri kat lecturer tetiba je hilang.. Hampes tul ah.. Harap2 ah lecturer tu x marah aku.. huhu..

Oh ye, sebelum aku mengakhiri celoteh lebar ni, aku nak ambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih pd eidUru, koromyst, Ina, dan Dora.. Terutama sekali pd 2 orang nilah, eidUru & koromyst yg paling banyak membantu aku dalam menyiapkan projek ni.. Jasa besar eidUru ni dalam bab melukis manakala koromyst lak dalam bab membetulkan ayat dan beri ayat2 sedap English.. If you wanna know these both have talented in drawing.. 2-2 sama hebat woo~ tapi apakan daya aku telah kehilangan seorang bakat melukis (koromyst) sebab dia dah bina kehidupan baru bersama suaminye.. TT^TT since dia dah berfamili memang dah jarang aku dpt lukisan drpd nye n tgk dia melukis.. TT^TT sedih woo~ sedih sebab sampai sekarang x dapat2 lagi dalam 1 lukisan tu ada Cloud & Genesis dan 1 lukisan Gackt.. TT^TT

So, enjoy watching my video.. ^^
Eh cop2, sebelum tu aku ada mende nak kata sat.. Wei,gomen ah Wed sebab aku ubah style rambut org ko lukis ni n poster dalam bilik mamat ni.. Aku x reti ah nak inking style rambut ko buat tu.. So,aku pun ubah ah dia berambut spiky.. Sori ah eh..



Because of You, SMS ... - Tensai_7