Monday, June 28, 2010

Frustrated TT TT

Walaupun gol Lampard itu sepatutnya dikira tetapi tidak bermakna jua kerana Jerman telah mendahului banyak dengan 4 mata di depan. Haih~ (-,-) Sungguh tidak bermaya menerima kekalahan England ni. Tapi memang tidak dinafikan England tahun ni memangla teramat-amat.. amat.. amat.. amat.... HAMPES dan TAK BERGUNA bak kata Franz Beckenbauer. Betullah apa yang dikatakan oleh Beckenbauer tu. Mengapa aku setuju statement dia dan mengutuk pasukan kegemaran sendiri? Di bawah ni aku mau nyatakan antara2 sebab-musabab England HAMPES.

* Tak reti nak melawan secara terus dengan pihak lawan. Asal pihak lawan datang je terus passing kat teammate lain. Atleast sekali-sekala 1-on-1 ah sikit beb

* Suka beno aih pemain2 England ni dengan passing the ball ek. Mana taknya dah dekat dengan pintu gol pun ada hati lagi tu nak passing dekat member lain. Perkara ni boleh dibuktikan dalam match England vs Germany, dan banyak kali dilakukan oleh Rooney

* Strikers' England lembab lari. Buktinya dalam match ENG vs GER lagi sekali. Si Defoe tu kejar bola lembab gila. Kalau dia laju lagi sure dapat score terus ke pintu gol. Rooney pun sama je 2x5. Camne ek dia boleh jadi top player dalam MANU???? Bila aku tengok dia main untuk England ni serius memang HAMPES gila. Park-Ji lagi bagus kot permainan dia untuk World Cup ni. Lagi sorang yang lari lembab si Milner. Apa ke bodohnya dah dapat bola lepas tu pula takde siapa jaga dia boleh lak dia dok dribble bola dengan lembab dan teragak-agak nak jaringkan ke tak. Tak ke bangang tu!!!

* Pemain2 yang kononnya macam ayam tambatan pasukan jadi sub / bench je. Lepas tu bila dah kritikal barulah terHEGEH-HEGEH nak guna yang ayam2 tambatan tu

* GERRARD YANG HAMPES! Nak tau mengapa hampes? Pasal tendangan dia ASYIK2 keluar pintu gol, tak kiri kuar kanan tak kanan kuar kiri. Paling banyak tendangan hampes dia yang dilakukan masa dalam perlawanan ENG vs GER

* Defenders yang berterabur dan cepat menggelabah. Bila pihak lawan masuk je kawasan penalti tu mulalah defenders' England menggelabah dan jadi kucar-kacir

Dahlah. Aku malas dah nak taip sebab-musababnya. Padahal ada banyak lagi. Tapi dah takde mood. Tapi yang paling aku rasa punca utama England ni kalah adalah dikendalikan oleh Fabio Capello. Yelah, tahun ni si Fabio tu baru je kendalikan skuad England. Tapi tengoklah! Ada dia berjaya buatkan England dapat masuk ke semi final? Ada?! Sedangkan yang pusingan dalam kumpulan pun England layak ke quarter final pun dengan kelayakan yang sipi2 / nyawa2 ikan je tau! Oh ye, dan juga punca utama England HAMPES ketiadaan pemain lagenda, DAVID BECKHAM, dan juga pemain muda handal, Theo Walcott

Oh alangkah rindunya daku pada zaman kegemilagan England yang mana KETUA PASUKANNYA adalah DAVID BECKHAM dan jurulatih pula Sven-Goran Eriksson. Masa ni jelah England memang betul2 mantap. Yelah mana taknya berjaya dapat masuk sampai ke semi-final.


says "GOODBYE" to ENGLAND

Friday, June 18, 2010

Kongsi Ilmu

Yo (- -)/

Sesiapa yang berminat nak jadi cameraman/woman, ni aku mau kongsi dengan korang pasal teknik2 nak shooting yang betul. But just the basic shooting techniques that I wanna share with you guys because only these I've the knowledge about it. For more details find out by yourself. Takkan dah bagi peha nak betis pula an.


Basic Shooting Technique & Camere Movement :

1) Extreme Wide Shot (EWS) :
- The point of this shot is to show the subject's surroundings.

2) Very Wide Shot (VWS) :
- Much closer to the subject than an EWS, but still much further away than a wide shot.
- The subject is (just) visible here, but the emphasis is very much on placing her in her
environment.

3) Wide Shot (WS) :
- The subject takes up the full frame, or at least as much as possible.

4) Mid Shot (MS) :
- Shows some part of the subject in more detail whilst still giving an impression of the whole
subject.

5) Medium Close Up (MCU) :
- Half away between a MS and a CU.

6) Close Up (CU) :
- A certain feature or part of the subject takes up the whole frame.

7) Extreme Close Up (ECU) :
- The ECU gets right in and shows extreme detail.

8) Cut Away :
- A shot of something other than the current action.

9) Cut In :
- Shows some part of the subject in detail.

10) 2 Shot (Two-shot) :
- A comfortable shot of two people, framed similarly to a mid shot.

11) Over-the-Shoulder Shot (OSS) :
- Looking from behind a person at the subject.

12) Noddy Shot :
- Usually refers to a shot of the interviewer listening and reacting to the subject, although
noddies can be used in drama and other situations.

13) Point-of-View Shot (POV) :
- Shows a view from the subject's perspective.

14) Weather Shot :
- The subject is the weather, usually the sky.
- Can be used for other purposes.

15) Crabbing Shot :
- The term crabbing shot is a less-common version of tracking, trucking and/or dollying.
- These terms are more or less interchangeable, although dollying tends to mean in-and-out
movement whereas the others tend to mean side-to-side movement at a constant distance
from the action.

16) Dolly Shot :
- A dolly is a cart which travels along tracks.
- The camera is mounted on the dolly and records the shot as it moves.
- Dolly shots have a number of applications and can provide very dramatic footage.
- Some professionals prefer the more rigid terminology which defines dolly as in-and-out
movement (i.e. closer/further away from the subject), while tracking means side-to-side
movement.

17) Dolly Zoom Shot :
- Dolly zoom is a cinematic technique in which the camera moves closer or further from the
subject while simultaneously adjusting the zoom angle to keep the subject the same size in
the frame.
- The effect is that the subject appears stationary while the background size changes (this is
called perspective distortion).

18) Follow Shot :
- The Follow shot is fairly self-explanatory.
- It simply means that the camera follows the subject or action.
- The following distance is usually kept more or less constant.

19) Pedestrial Shot :
- A pedestal shot means moving the camera vertically with respect to the subject. This is
often referred to as "pedding" the camera up or down.
- Unlike standard tripods, pedestals have the ability to move the camera in any direction
(left, right, up, down).

20) Pan Shot :
- A pan is a horizontal camera movement in which the camera moves left and right about a
central axis.
- This is a swiveling movement, i.e. mounted in a fixed location on a tripod or shoulder,
rather than a dolly-like movement in which the entire mounting system moves.

21) Tilt Shot :
- A tilt is a vertical camera movement in which the camera points up or down from a
stationary location.
- For example, if you mount a camera on your shoulder and nod it up and down, you are
tilting the camera.
- Tilting is less common than panning because that's the way humans work — we look left
and right more often than we look up and down.


Itulah dia antara teknik2 shooting yang asas. Ok, sekarang mau tunjuk pula contoh teknik2 asas tersebut bagaimana dirakamkan untuk memahaminya dengan lebih lanjut. Actually this is my assignment of 'Audi Video Editing in Multimedia' subject. Lecturer suruh ambil clip scenes dalam apa2 filem untuk pamerkan teknik2 asas rakaman yang ada dalam filem diambil itu. Oleh itu, aku pun pilih filem "The Dark Knight". Baru tahun ni ku tengok filem ni :D Itu pun gara2 assignment. Kalau tak ntoh bila nak tengoknya. Dahle tengok sehari sebelum hari untuk presentkan assignment ni. Memangle kerja last minute. Tapi aku puas! Yelah biasa kerja last minute hasilnya tidak memberangsangkan. Tapi aku berjaya lakukan menjadikan ianya yang terbaik antara baik. Buktinya, lecturer cakap, "Ok, nice slide presentation". Mana tak aku rasa puas an setelah mengorbankan tidur (tak tidur balik lepas Subuh ; malam tidur je macam biasa) dan makan (lunch hour).
Ini bukan nak bangga ke apa, tapi puas. Faham tak puas? Plus, aku memang suka melakukan kerja yang lebih daripada expectation lecturer & orang lain, dan suka buat yang lain daripada yang lain. Why? Because my way is mine and not like others.

Ok2, ni dia contoh yang untuk fahamkannya dengan lebih lanjut mengenai teknik2 asas rakaman :


video


Oh ye, ada 2 kesalahan teknik yang ditunjukkan yakni 'POV' & 'Weather shot'. Tapi yang 'POV' shot dah dibetulkan. Cuma yg 'Weather shot' tak dapat nak betulkan sebab dalam filem ni takde tunjuk sangat cuaca yang ada / tak tunjuk sangat langit.


p/s : Entry post yang paling terpanjang antara semua entry post yang telah di-posting-kan XD
Ntah ada orang sudi luangkan masa baca entry post yang ni ke tak (-,-) Kalau ada, sankyu
so much a pasal sudi luangkan masa untuk membacanya.

Tuesday, June 15, 2010

England's the MOST LEGEND PLAYER

He's the LEGEND of ENGLAND

Please don't be retire yet on the next WORLD CUP, BECKHAM!!! m(_ _)m

Sejak tahun 1998, 2002, dan 2006 (tahun2 WORLD CUP diadakan) aku ikuti tonton perlawanan corak permainan DAVID BECKHAM. Tengok betapa setianya aku pada BECKHAM dan tak hairanlah beliau ni merupakan pemain bola sepak yang paling aku gemari sejak mulanya aku terjebak dalam dunia bola sepak. Akan tetapi sayang tahun ni tidak dapat menyaksikan perlawanan BECKHAM lagi kerana atas kecederaan yang sungguh parah yang beliau telah alami. Beliau mendapat kecederaan tu masa tengah sumbangkan khidmat beliau di AC MILAN. Kesian gila tak dapat nak sertai World Cup tahun ni (TT TT). Bila aku baca berita tentang kecederaan BECKHAM ni memang serius sungguh kecewa dan sedih sebab tak dapat tengok beliau bermain bersama rakan2 pasukan England yang lain. Dahle umur beliau sekarang sudah mencecah berumur 35 tahun! Akan berkemungkinan besar beliau tidak akan bermain lagi pada WORLD CUP 2014 nanti. Huaaaaaaaaa~ lagilah sedih aku dibuatnya (TT TT)

Kemudian, England dah pun seri dengan USA di pusingan pertama. APA NI??????!!!!!! Dengan USA pun boleh seri ke?! Semua salah GK England, Robert, pasal hasil tendangan bola leret daripada pemain USA pun tak dapat nak tangkap. Hal yang demikian, England tak pasal2 jadi seri 1-1 sama dengan USA. Grrrr~
See! Tanpa pemain lagenda England, England pun tak dapat nak jadi kuat seperti dulu lagi. Dahle THEO WALCOTT pun tak main gak gara2 sikapnya yang agak sikit degil sebab tak dengar arahan si Fabio. Dahle WALCOTT tu memang ada harapan menggantikan posisi BECKHAM, dah tu pula pakai jersi nombor BECKHAM -> #7 [pada mulanya aku takleh terima hakikat yang WALCOTT menyarung jersi England bernombor 7 pasal itu adalah nombor rasmi BECKHAM. Buktinya, beliau ada buat tatu #7 dalam bentuk roman di tangan beliau. Akan tetapi setelah tengok corak permainan WALCOTT dan rupa pun boleh tahan, aku dah boleh terimanya]
Dengan ketiadaan 2 pemain yang handal ni, camne England mau maju~~!! Harapkan jurulatih, Fabio Capello, je dah mantap tapi pemain2 yang lain......ntohle. Haih~ (-,-)

Kecewa kecewa, sungguh kecewa dengan England tahun ni. Nasib baik aku ada minat pasukan lain juga macam Sepanyol, Brazil, dan Jepun. Tapi yang England ni adalah yang utamanya. Kemudian, Sepanyol sebab ramai pemain2 handsome XD; Brazil - pasukan yang kuat, pernah memenangi World Cup sebanyak 2 ke 3 kali macam tu; Jepun - merupakan pasukan asia yang jadi wakil, so sokonglah juga pasukan Asia [plus, pasukan negara kelahiran GACKT tu~ xD]

Which team gonna get this trophy this year?

Wednesday, June 09, 2010

kyo wa Ruka-san no tanjoubi yo!!

Otanjoubi Omedetou yg ke-31, Ruka-san!!!
*\(^o^)/*





p/s : He's the 2nd guy in the Jrock's top list of mine :D